Acties tbv

Stichting de Benen Nemen

Namens de kinderen met een beenamputatie uit de Derde Wereld willen iedereen bedanken voor de acties. Ook actie houden voor de stichting [klik hier]

NU doneren

kleine bedragen voor ons

van grote waarden.

UW STEUN IS WELKOM

of steun ons zo

Bekijk de trailer van voorlichtingsfilm voor Stichting de Benen Nemen over hoe het is om te leven met een been-prothese. 

Belangstelling voor de hele film [klik hier]

Loth-familiedag 2003

Donderdag 18 september heeft de Loth familiedag plaatsgevonden in het Nationaal sportcentrum Papendal te Arnhem. De geweldig locatie, het ontzettend goede weer en de zeer interessante presentaties en demonstraties hebben gezorgd voor een zeer geslaagde dag.

Ook Stichting De Benen Nemen was aanwezig bij de presentaties met een stand.

Korte impressie van het programma
Rond 9.30 uur was de ontvangst in de conferentie ruimte en rond 10.00 uur starte het programma, ingeleid door Dhr. Visser, directeur van Loth Fabenim. Hierna volgde een presentatie van Hans van Mourik, fysiotherapeut, gevolgd door een presentatie van Mike Link, CPO van College Park USA. Hij toonde de nieuwe prothese voeten. Rond 11.00 uur was er een koffie pauze en bestond de gelenheid om de stands te bezoeken en onderling informatie uit te wisselen. Na de pauze volgde een presentatie van Ronald Mann, een atleet uit Amerika. Hij gaf een presentatie over sporten met een prothese.

Aan het begin van de middag was er een presentatie van Frank Dik, bondscoach opleiding hardlopen voor geamputeerden van de NEBAS (Nederlandse Bond voor Aangepast Sporten). Aanlsluitend op de presentatie van Frank Dik volgde een demonstratie van de Venture lopers Nederland en Ronald Mann, gevolgd door een presentatie van Peter van Aanholt, revalidatie arts en voorzitter van Euro Champ in Assen.

Vervolgens konden we genieten van een overheerlijke lunch in Restaurant van Tuyll, waarna in de middag het fitness prgramma startte met Ronald Mann. Het weer zat enorm mee, met een temperatuur van zo’n 26 graden, dus het was niet nodig om uit te wijken naar een sportzaal. Na een korte pauze rond 15.00 uur vervolgde het fitness programma en bestond de mogelijkheid voor prothesegebruikers om de nieuwe Venture voet uit te proberen.


Ron(ald) Mann

Ronn Mann wist op een zeer leuke en sportieve manier een beeld te geven van sporten met een beenprothese en vrijwel alle aanwezigen op de familiedag deden enthousiast mee aan zijn fitness programma. Ron verloor zijn linker onderbeen, toen hij aanvang 20 was, ten gevolge van een motor ongeluk. Met bijna een volledige amputatie onder ogen smeekte Ron de artsen om het te laten overlijden, als ze zijn been niet konden redden. Vandaag de dag denkt hij hier uiteraard anders over......

“Doordat ik mijn been kwijtraakte realiseerde ik mij al op jonge leeftijd, hoe kwetsbaar ik ben, en ben ik meer aandacht aan mezelf gaan besteden”.
“Focussed, is het beste woord om Ron te omschrijven.” Ron is zeer actief en heeft nagenoeg geen tijd om te slapen. Hij werkt Fulltime en daarnaast traint hij Fulltime in zg. gemengde ‘martial arts’ en ultimate fighter. Tussen alle bedrijven door probeert hij tijd de vinden om mensen te ondersteunen die een amputatie ondergaan hebben of een amputatie te wachten staat. Hij helpt hen met vragen en gevoelens.

“ik begon mijn material arts training toen ik 20 was, ik was toen gestationeerd bij het leger in Korea. Ik behaalde mijn zwarte band in Tae Kwando en de eerste plaats bij het kampioenschap Tae Kwando in het leger.”

3 maanden na zijn amputatie begon Ron weer te trainen in ‘martial arts’ voor zijn revalidatie. “Ik ben naar meerdere scholen gegaan in de buurt van Lansing (Michigan), en ben op veel scholen weggestuurd, omdat het misverstand bestond dat mijn been kon dienen als wapen”.
Tot voor kort trainde Ron met Sifu Dan Smith in lansing op de ‘American Academy of Martial Arts’. Daar studeerde hij Muay Thai, alsook Machado Jiu Jitsu en begon zijn training Amerikaans boxen, om zijn zg. punching skills te accentureren.

“Een geamputeerde zijn vandaag de dag, heeft niets te maken met gehandicapt zijn. We hebben nu technologieën die het ons mogelijk maken om alles te doen wat we willen. Ik heb geen beperkingen danzij de producten die ik draag”.

Nadat Ron actief met de mede aanwezigen het fitnis programma ten uitvoer bracht, gaf hij na afloop nog een korte, doch zeer indrukwekkende demonstratie in de vechtsport.


Sport begeleiding
Onder aanwezigheid van tal van orthopedische instrumentmakers, konden de prothese gebruikers de nieuwe venture voet uittesten. Deze voet werd in zijn algeheel ervaren als zeer positief.

Frank Dik legde aan veel mensen uit dat sporten met een beenprothese absoluut mogelijk is. Naast zijn werkzaamheden als bondscoach is hij samen met Hoorn orthopedie, Frank Jol en de sporters vervantwoordelijk voor de oprichting van Stichting Prolathic. Deze stichting heeft als doel: sporten met een sportprothese te promoten voor mensen met een beenamputatie.

Sporten met een beenprothese, kan op een gewone prothese, maar ook op een aparte sportprothese. De oprichters van Prolathic hebben zelf veel hinder ondervonden op het moment dat zij wilden gaan sporten met een prothese. Er is weinig of geen informatie direct beschikbaar met betrekking tot sportspecifieke protheses bij revalidatiecentra en orthopedisch instrumentenmakers. Ook over de aanschaf van een sportprothese bestaat veel onduidelijkheid, want wie moet het betalen? Met hulp en informatie van Prolathic kunnen andere beenprothesegebruikers sneller aan het sporten gaan.

Voor meer informatie: prolathic.nl of email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Samenvatting van de dag

Voor mij als webmaster van Stichting De Benen Nemen was het een zeer bijzondere dag en deze dag heeft een enorme indruk op mij achtergelaten. Het verwonderde mij gedurende de dag dat veel prothese gebruikers vrijwel niet op de hoogte zijn van alle mogelijkheden die er bestaan op het gebied van techniek van beenprotheses.

Ook vind ik het zeer betreurenswaardig dat steeds weer blijkt dat de zorgverzekeraar degene is die bepaald in hoeverre een prothese of onderdelen vergoed worden en dat er enorme verschillen zijn tussen de diverse zorgverzekeraars. De ene vergoed bijvoorbeeld wel een cosmetische overtrek, de andere niet.
De dag gaf ook een heel goed beeld dat het zeker mogelijk is om met een beenprothese weer de dagelijkse dingen kunt doen en oppakken zonder dat je hierdoor beperkt bent in je kunnen. Ik vind het jammer dat ik niet de tijd heb kunnen nemen om meer mensen te interviewen om zo ook hun indrukken in deze reportage te kunnen plaatsen.